Hackerspaces open day 30th of March, 2013.

Saturday the 30th of March, hackerspace 'Technologia incognita' was open to everyone who is interested in finding out more about what hackers and hackerspaces are all about. This was part of the "Open hackerspace day", held in my spaces around the country.

During the day, around 60 people visited and participated in events and talks organised at Techinc.

See the Hackerspace Openday wiki page for more information.

Landelijke open dag hackers, zaterdag 30 maart 2013, 10:00 t/m 17:00 uur
===============================================================

Enschede - Op 30 maart 2013 openen hackerspaces in Nederland haar deuren voor iedereen die wil weten wat echte hackers zijn en wat ze doen. Nederland telt momenteel twaalf hackerspaces.

Van vork naar iPhone-standaard, van pallet naar stoel, van eenvoudig speelgoed ombouwen naar een toonaangevend muziekinstrument, van oud laken naar kledingstuk of beamerscherm, een koffieautomaat aanzetten met je mobiel, van je WiFi-router een radio maken. Klinkt dit bekend? Dan ben je een hacker: hacken is alledaags en met de juiste mindset kan iedereen een hacker zijn. Dat laten de Nederlandse hackerspaces zien tijdens hun open dag. Vorig jaar bezochten ruim 300 mensen de allereerste open dag, wat werd gezien als een succes. Op 30 maart laten de hackerspaces opnieuw zien dat de hackergemeenschap een omvangrijk spectrum aan interesses kent, en ook een rijke historie heeft; zo komt bijvoorbeeld internetprovider XS4ALL voort uit de hackerswereld.
Vandaag de dag zijn er meer dan tien hackerspaces in Nederland: open werkplaatsen waar wordt geprogrammeerd, gesoldeerd, geknutseld en gediscussieerd. Ook worden er vaak lezingen en workshops gehouden.

Termen als ethisch hacken, knuffelhackers en vrije kennis worden graag uitgelegd. Delen van kennis, ook op technisch en ethisch vlak, wordt door veel hackerspaces gezien als een kernwaarde. "Veel projecten die in de space worden gemaakt staan ook gedocumenteerd op internet. Zo kunnen andere geinteresseerden het project hergebruiken of verbeteren", aldus Dave Borghuis, initiatiefnemer van de open dag en oprichter van Twentse hackerspace TkkrLab. "Een simpele vraag over de werking of het maken van iets leidt snel tot samenwerking en dus kennisdeling. Dat is heel toegankelijk en heeft met meer dan alleen computers te maken."

Hackers maken graag dingen, zo vinden oude spullen regelmatig een weg naar de hackerspace. Een motor van een oude mixer wordt bijvoorbeeld gebruikt om een autootje aan te drijven. Maar ook nog niet bestaande spullen worden zelf vervaardigd met 3D printers en andere gereedschappen, hackers maken hun eigen nieuwe electronica of schrijven hun eigen software. Allemaal gebaseerd op open en vrij beschikbare kennis die daarna volop en actief wordt gedeeld.

De open dag is een kleurrijk geheel met activiteiten door het hele land. Iedere hackerspace geeft hieraan een eigen invulling. Een willekeurige greep uit de onderwerpen die aan bod komen: producten maken met 3D printers, het gebruik van lasersnijders, workshops solderen en elektronica voor beginners, lockpicking, veilig surfen op internet en nog veel meer. Voor een overzicht van de activiteiten en openingstijden per space kan men terecht op http://hackerspaces.nl/.

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Om 10:00 uur 's ochtends openen de deuren, om 17:00 is het dagprogramma afgelopen. Sommige spaces zijn ook 's avonds geopend.

Aanmelden is niet nodig, het wordt wel op prijs wordt gesteld dat pers zich vooraf meldt.

Deelnemende hackerspaces:
Amersfoort: Bitlair, http://bitlair.nl/ bestuur@bitlair.nl,
Amsterdam: Technologia Incognita, http://techinc.nl contact@techinc.nl,
Almere: Sk1llz, http://sk1llz.nl/ info@sk1llz.nl,
Arnhem: Hack42, http://hack42.nl/ info@hack42.nl,
Den Haag: Revelation Space, http://revspace.nl/ board@revspace.nl,
Enschede: TkkrLab, http://tkkrlab.nl/ info@tkkrlab.nl,
Heerlen: ACKspace, https://ackspace.nl info@ackspace.nl,
Leeuwarden: Frack, http://frack.nl/ info@frack.nl,
Wageningen: NURDspace, http://nurdspace.nl/ nurds@nurdspace.nl,
Utrecht: RandomData, http://www,randomdata.nl, info@randomdata.nl

Internationale participatie:
Duitsland, Mannheim, RaumZeitLabor e.V. http://http://raumzeitlabor.de/